miercuri, 6 mai 2015

Festivalul Filmului European- D'abord, ne pas nuire!

     "D'abord ne pas nuire" sau "Primum non nocere" pare o formulă pe o ușă invizibilă, care permite accesul către o lume specifică, un motto al lumii medicale, un cod pe care doar cei responsabili de vieți umane îl cunosc. Un semnal de alarmă care dă o alertă înaintea oricărei acțiuni. Dar jurământul lui Hipocrate este mai mult decât atât. Și raportat la o anumită scală, îndemnul de a nu face râu mai înâi de toate, se poate constitui ca principiu individual și profesional.

     Mici victorii personale și eșecuri. Limite, frici. Certitudini, căutări. Prăpastia dintre teorie și practică. Sinceritate, comunicare, bucurii, influența familiei. Trăiri individuale, prezentate în context lărgit, european. O poveste despre o inițiere. O poveste ca o viață. Acesta este rezumatul filmului Hippocrates (Franța, 2014, 102').

               Un film impresionant, comic, emoționant, inteligent- Le Monde

luni, 4 mai 2015

Festivalul Internațional Shakespeare- Craiova

     Turismul cultural este un concept din ce în ce mai aplicat, de când cultura răzbate între celelalte preocupări care ne înconjoară. Există atâția pasionați de frumos care își stabilesc perioada de concedii în raport cu programul festivalurilor care îi interesează.  Și este extraordinară identitatea unui oraș, care se recomandă singur, prin activități care îi devin repere pentru turism- și amintesc aici Sibiul și Festivalul său Internațional de Teatru, Oradea și alt Festivalul de teatru, tot la nivel internațional, Timișoara și Festivalul European al Spectatorului Timișoara- Festivalul Dramaturgiei Românești, Alexandria și Festivalul de Teatru tânăr, Cluj și Festivalul de film transilvănean, festivalul filmului de Piatra (Neamț). Adaug pe această hartă Craiova culturală și Festivalul Internațional Shakespeare.

     Prima ediție a Festivalului s-a desfășurat în 1994, din inițiativa lui Emil Boroghină. Dragostea pentru Shakespeare n-a fost poate ni­că­ieri mai puternică decât pe scena Teatrului Național "Marin Sorescu", la Craiova, unde Shakespeare a fost mereu montat: „Titus An­dronicus” (1992), „A douăsprezecea noapte” (2004), „Măsură pentru măsură” (2008), „O furtună” (2012) – toate în regia lui Silviu Purcărete, ca şi „Hamletul” lui Gábor Tompa (1998), cu Adrian Pintea în rolul titular – toate spec­tacole memorabile, care își pun amprenta asupra spectatorilor, momente unice și irepetabile.


Festivalul Internaţional Shakespeare
sursa- craiovaculturală.ro

1 mai orădean

Anul trecut petreceam zilele începutului de mai în est, la malul Mării Negre. Un an mai târziu, sunt în Vest și am profitat de ocazia zilelor libere pentru a vizita Oradea. Situat la 10 km de granița cu Ungaria, trebuie să recunosc că aveam așteptări mai mari despre reședința județului Bihor, gândindu-mă la influențele pe care trebuie să le fi suportat.


Orașul era gol. Ceea ce a fost un lucru bun. Au și orădenii o stradă a Republicii și se vrea a fi întocmai o pietonală, ca cea din Brașov, cu clădiri vechi de o parte și de alta și cu parfum din alte vremuri. Din păcate, firmele magazinelor de la parterul acestor clădiri strică atmosfera. Și peisajul sfârșește prin a fi de-a dreptul dezolant prin lipsa recondiționării clădirilor, lipsa unei unități de viziune, lipsa unei armonii. Atâta frumusețe lăsată în paragină, pentru că da, anumite clădiri sunt deosebite și prezintă numeroase ornamente și decorațiuni superbe, individualizări stilistice cu repertoriu din lumea animală sau vegetală.

sâmbătă, 2 mai 2015

Traian Demetrescu, simbol cultural craiovean

     Despre Craiova nu știu multe lucruri. Până în momentul de față nu s-a invit contextul favorabil de a vizita orașul, dar acum, profitând de candidatura la capitala culturală europeană pentru 2021, atracțiile sale culturale sunt puse mai bine în indexarea Google, prin strategii de promovare care îi asigură vizibilitate. Acest lucru se întâmplă și cu ajutorul provocării de la Blogal Inițiative. Am aflat, astfel, că există Festivalul internațional de Epigramă  „Traian Demetrescu.
     Acesta este un concurs de creație, desfășurat anual începând din 2011. Prima ediție a avut caracter național, următoarele două au avut caracter internațional. Festivalul este deschis epigramiștilor de orice vârstă, membri sau nu ai Uniunii Epigramiștilor din România sau ai altor asociații de profil. 
     Conform dexonline, epigrama este  s. f. Specie a poeziei lirice, de proporții reduse, care satirizează elementele negative ale unui caracter omenesc, ale unei situații etc. și se termină printr-o poantă ironică"Cum altfel? Că doar am mai zis despre spiritul oltenesc.

vineri, 1 mai 2015

Cu Paranix pui gazul pe foc și păduchii la deshidratare!

     De 5 luni, călătoresc zilnic cu mijloace de transport în comun. Și nu mă mai satur de admirat minunata câmpie de vest, cu ogoarele ei galbene de rapiță, lanuri de cereale și pășuni. Nu mă mai satur de lecția extraordinară de sociologie de care am parte de fiecare dată când intru într-un compartiment de tren. De interacțiunea interumană bogată, de atingerile scurte, stinghere din aglomerații. De privirile curioase sau timide ale pasagerilor cu care împart locul în microbuze.  De discuțiile despre nimic și despre orice. Călătoria în mijloacele de transport în comun este o adevărată experiență! De trăit, nu de povestit...

     Trenul, autobuzul, tramvaiul- toate pot fi punctul de plecare al unor povești de reținut pentru nepoți. Te îndrăgostești, afli povești de viață (aparent, e mai ușor să te deschizi în față unor necunoscuți), te împrietenești cu alți navetiști, urmărești comportamente, emiți judecăți de valoare despre "tinerii din ziua de azi" sau dai din casă despre cum era "pe vremea mea"... Sau iei păduchi.