Deși nu sunt
eu o mâncăcioasă, sunt o mare pofticioasă! Și aș putea să mă îngraș câteva
kilograme numai din imaginație, derulând în minte sfârâit de tigăi incinse,
sosuri cromatice voluptoase și decoruri minimaliste de deserturi. Trebuie să recunosc,
totuși, că pasiunea pentru gătit s-a arătat destul de târziu în viața
mea! Și mă refer aici la ceva mai variat decât sfintele paste.
Întâi, pentru că facultatea mi-a mâncat suficient de mulți ani (de nervi nu mai vorbesc!) și apoi pentru că mama nu m-a pus acasă să fac. De fiecare dată când mă înțepa vreun sentiment de vinovăție, prin cine știe ce vacanță de odihnit mintea, mama mi-l liniștea cu perspectiva că o să am timp să fac de toate acasă la mine. Ba mai mult, că va fi nevoie! Am crescut cu mâncare caldă, gătita în casa copilăriei, la bunici, cu placinte făcute în cuptorul sobei, cu brânză cu smântână și mămăligă la fiecare prânz duminical, lapte de la Murga noastră și ouă de găini nestresate, cu livadă de vișini și meri dulci și roșii din solar.
În
Bucuresti, în cei 6 ani studențești, am mai faultat educația culinară de acasă.
Prânzuri din covrigi, mic-dejun-uri sărite, cine care să compenseze absența
celorlalte mese de peste zi. Mâncare fast-food și invențiile interculturale
care au spulberat universul gastronomic tradițional românesc- hamburgeri pufoși,
pizza în toate combinațiile, noodles asiatici cu picanteriile lor, fructele de mare în sos de vin
alb cu usturoi- toate minunății care îmi inundă papilele gustative numai când
le tipăres, adevărată risipă din buzunarul de student.. Drept e că în realitatea anului 2015, e greu să mori de foame din
neștiință, deci faptul că nu am gătit până acum nu e un handicap considerabil. Și mai greu e să îndrepți modul dezorganizat de viață și, implicit,
mâncare, mult mai la îndemână și mult mai puțin consumator de timp.
Sursa http://www.curteaveche.ro/bucatarul-se-dezbraca -de-secrete- 2-paste-peste-si-fructe-de-mare.html |
Sursa- http://www.curteaveche.ro/carti/economiste-cu-jamie.html |
Nu am o zi anume pentru gatit, așa cum cum nu avem zi de
spălat sau de dat cu aspiratorul sau zi de iubit. Singurul raționament e să nu
mă prindă weekendul cu oalele pe aragaz, nu aș vrea să asociez gătitul cu o corvoadă. Și înainte de a mă apuca de preparat
exact, facem un apetitestorming. Ce aș mânca eu? Ce pofte are el? Cât de
realizabile sunt pentru nivelul meu de experiență? Că degeaba vrea el rață caramelizată cu portocale confiate. Ce “materiale” avem deja în frigider sau pivniță, ce ne trebuie
cumpărat. Astfel încât, în magazin sau în piață, ne învârtim după ținte exacte.
Asta și asta și aia și atât. Nu și ailaltă, că poate facem felul X sau, de ce
nu?, și ingredientul ăsta că poate gătim alt felul doi. Și tot așa.
"Stick to the plan", cum zic americanii.
2. Reinvestirea resurselor
Treaba asta
sună cumva a lidership, dar se aplică foarte bine în bucătărie. Cel puțin, în
cazul nostru- nu ne place carnea în ciorbe. Așa că fierb carnea pentru ciorbă, dar o folosesc pentru felul doi. Sau fierb legume întregi în supe/ ciorbe, pe
care "le arunc" ulterior într-o tavă, la cuptor. Sau din start, când vine vorba
de supe, legumele și carnea se transformă în variante de salată de beouf, iar zeama se împrietenește cu teiței homemade la bunica. Sau transformarea fructelor ușor trecute, uscate, în sucuri. Asta înseamnă, pe de o parte, timp de pregătire și cheltuieli mai puține.
În plus, de când ne-am mutat la “casa noastră închiriată”, m-am apucat de "grădinărit" pe balcon. Busuioc pitic în ghiveci,
cimbrișor, izmă. Am pierdut coriandrul, dar am planuri de resuscitare. E o mare
satisfacție să folosești ceea ce a crescut sub mâna ta. Și să te folosești de
toate secretele ca să înlocuiești carnea dintr-un meniu, în ideea evitării exceselor- supe crème de legume
cu busuioc, paste cu sos de busuioc, salate de roșii cu busuioc și brânză.
Busuiocul este condimentul meu preferat!
Apelez cu încredere, oricând, la conservele făcute, încă, de mamele noastre. Murături și legume, la borcan sau la congelator, îmi sunt mereu un aliat sănătos și ieftin în bucătărie.
3. Mesele împreună… sunt, poate, cea mai mare satisfacție a gătitului. Și deși pare un paradox al economiilor, chiar sunt. Ce rost să faci un desert delicios, dacă nu ai cu cine să te mânjești la gură? E mai topitor de inimi decât untul pe care îl pui în compoziție când arzi colțurile unei prăjituri, iar EL fix pe alea le mănâncă prima dată. Când gustă o dată din oala care de-abia a dat în clocot și știi că îi place sau când ia și a doua lingură, doar pentru a se convinge- semnalul clar că îi lipsește ceva. Și e și un teren pe care îți poți da mână să experimentezi, să combini creativ ingrediente, să cauți arome noi, să îți inviți prietenii la o masă colorată și energizantă, șă râdeți și să petreceți timp împreună. Cel mai important, la o masă pregătită acasă. Mâncarea, dincolo de calitățile ei nutriționale, e un fel de liant social- connecting people. Gătim, mâncăm. ne bucurăm împreună. Win-win situation, mai ales dacă reluăm ideea de risipă.
Aveam obiceiul ăsta și în cămin, când pachetul de la mama se înjumătățea rapid, după o seară de degustat cu colegele de grupă. Și ce schimb informațional generos era între rețete și obiceiuri, diferite de la o zona la alta.
E grozav să gătești pentru cei pe
care îi iubești. Să ii ungi pe suflet cu mancare, să savurezi sentimentul ăla de plin, sufletesc și digestiv, in secreții salivare și mentale satisfăcute. Și mai bine mă învăța mama să gătesc, pentru că de când m-am dezlănțuit în bucătărie, am cam abandonat diete și sfaturi de la nutriționiști. Și stau dovadă câteva kilograme, ale mele și ale lui, că fac o treabă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu