vineri, 11 iulie 2014

Romania pe harta turismului cu #roundTripRomania

Asemeni pasarilor migratoare, purtam in ADN un cromozom al calatoriilor, un cromozom care ne impinge cu zvac sa cautam, sa vedem, sa simtim. Cu entuziasm, energie sau abandon. Uneori sa uitam, alteori sa construim momente. Sa comparam realitati care probabil nu ne-ar adopta niciodata, sa facem pasi prin locuri pe care le visam dintotdeauna. Sa urcam munti pentru o gura de libertate, sa construim castele de nisip si iluzii pe tarmuri indepartate. Sa traim noptile mai intens in metropole aglomerate sau sa experimentam, veniti din buricul targului, viata dupa legile rurale. Sa spargem prejudecati in propriile noastre perceptii.

Am auzit de prea multe ori "Romania e o tara frumoasa, pacat ca e locuita". Intotdeauna ramane o idee controversata, uneori o simpla afirmatie de calcat in picioare a frustrare, alteori un crez in momente de mandrie patriotica. Si cu toate nemultumirile, Romania abunda de frumusete, pentru ca, nu-i asa? Omul sfiinteste locul.

Cateva repere turistice i-au fost puse pe harta unui american venit prima oara in Romania. Puzzel-ul final il constituie proiectul #roundTripRomania, a carui agenda o puteti urmari in plina desfasurare aici. Sunt invidioasa de-a dreptul, eu nu am luat Romania la traseu asa detaliat, desi prin Europa am bifat cateva obiective mai cunoscute. Nu am fost niciodata in Delta Dunarii, nici in Cetatea Neamtului sau Cimitirul Vesel de la Sapanta. Nu am ajuns nici la Cluj. Din fericire, ultimul fragment al itinerariului propus imi este cunoscut, fiindu-mi mai accesibil din punct de vedere geografic. E un scurt moment de mandrie locala ca locurile natale, micuta-mi "comuna" asfaltata argeseana constituie un punct marcat pe harta #roundTripRomania. Pentru turist va fi un paragraf de istorie, pentru mine o confirmare si totodata un reminder de a nu uita sa privesc dincolo de obisnuinta.

Da, Transfagarasnul trebuie vizitat obligatoriu, poarta care leaga Muntenia de Transilvania. Dar pana acolo, l-as plimba pe turistul american pe Valea lui Stan, canion local cu cascade strabatute pe scari si lanturi, pe cat de spectaculos, pe atat de necunoscut. I-as arata Platoul Bucegilor, cu Babele si Sfinxul si Muntii Ciucas cu versantii cu rododendron atat de greu de uitat. L-as plimba intr-un sat sibian, unde sunt prezente reminescente arhitecturale sasesti. Dar, per total, l-as lasa pe el sa-si modeleze pasii, in functie de nevoile lui sufletesti. Exact asa cum imi place si mie sa-mi urmez calatoriile.

#roundTripRomania este un eveniment organizat de agenţia de turism TuristClub.ro, în colaborare cuKooperativa 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu