miercuri, 11 martie 2015

Cuvintele, arme pentru stoparea discriminarii

Nediscriminarea este un drept fundamental, prevazut de versiunea din 1996 a Cartei Sociale Europene, unde se mentioneaza atat dreptul la egalitate de sanse, cat si dreptul la tratament egal in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca, asigurand-se protectie impotriva discriminării pe criterii de sex.
Lamuriri suplimentare impotriva discriminarii sunt aduse in Conventia- cadru pentru protectia minoritatilor nationale si in Conventia Consiliului Europei.

Hartuirea constituie un tip specific de discriminare, tratata anterior ca o manifestare concreta a discriminarii directe. Abordarea sa ca subiect separat in cadrul directivelor europene se bazeaz mai degrab pe importanta pe care o are faptul de a atrage atentia asupra acestei forme deosebit de nocive de tratament discriminatoriu decat pe o schimbare a gandirii conceptuale. Directivele privind egalitatea de tratament intre barbati si femei prevad, de asemenea, ca hartuirea sexuală este un tip specific de discriminare, in cadrul careia conduita indezirabilă „verbala, nonverbala sau fizica” are „conotatie sexuala”.

Deşi Conventia Europeana a Drepturilor Omului, nu interzice in mod expres harţuirea sau instigarea la discriminare, aceasta contine anumite drepturi concrete care sunt in relatie cu acest subiect. Astfel, hartuirea poate intra sub incideta dreptului la respect pentru viata privata si familiala, protejat la articolul 8 din CEaDO, sau a dreptului de a nu fi supus la tratamente sau pedepse inumane sau degradante, in baza articolului 3, in timp ce instigarea la discriminare poate fi reglementată de alte articole, cum ar fi libertatea de religie sau de intrunire, in baza articolului 9 sau 11, in funcţie de context.

In Romania, ordonanta de Guvern nr 137/ 200 prevenine si sanctioneaza toate formele de discriminare. Legislatia anti-discriminare ne protejeaza in mai multe domenii: demnitatea umana, accesul la educatie, libertatea de circulatie, accesul la locuri publice.


Spatiul online, implicit anumite siteuri de socializare, au fost declarate spatiu public. Expunere, participarea si libertatea de exprimare sunt doar cateva atitudini pe care le manifesta fiecare dintre noi in mediul omline. Spatiul online ne ofera numeroase oportunitati, de la a tine legatura cu prieteni vechi, pana la descoperirea provocarilor noi. Spatiul online este, de asemenea, si locul unde putem deveni victime ale abuzului sau ale incalcarii drepturiloe umane. Exista numeroase incercari de combatere a discursului online antirasist, de hartuire si tachinare, de discriminare si intoleranta, intimidare si libertatea de a ne crede superiori-bullying-ul.

Proiectul "Mobilizarea universitatilor pentru combaterea discriminarii" este initiat de Societatea Academica din Romania, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România si-si propune sa participe la combaterea discriminarii si a discursului instigator la ura, pentru realizarea unui mediu universitar liber de discriminare. Partenerii isi propun sa promoveze optiuni de politici publice pentru ministerele de resort si sa creeze o retea de studenti- voluntari care sa monitorizeze cazurile de discriminare.
Discriminam adesea fara sa constientizam. Alteori din ignoranta.

Cuvintele sunt arme, hai sa le folosim stoparea discriminarii.

*
Surse de informare:Manual de drept european privind nediscriminarea,  www.nohatespeechmovement.org.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu