luni, 27 aprilie 2015

Câteva Festivaluri la care să participi în Craiova Culturală

Craiova candidează la statutul de capitala culturală europeană pentru 2021. Craiova Culturală este puternic susținută de toată regiunea Olteniei, ceea ce uimește munteanca din mine, recent mutată în Banat. De unde atâta unificare?

Și mă explic: m-am născut lângă munte, într-o atmosferă tolerantă și plină de armonie. Mare mi-a fost surprinderea când, ajunsă în București la facultate, am luat contactul cu miștourile direcționate regional, cu moldoveni și olteni în primele rânduri. Ardelenii, muntenii, bănățenii... glumițe reduse, spre 0. Dar moldovenii și oltenii pot fi oricând punctul de plecare al unui banc.

Recunosc, nu am vizitat niciodată până acum Craiova. Dar Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 s-a aruncat serios în competiție pentru candidatura anterior amintită și mă gândesc că acest fapt se poate schimba oricând. Pe site am găsit o mulțime de variante, care să mulțumească gusturile oricărui spectator.


De exemplu, din categoria festivaluri, m-am informat că există o sărbătoare a Zaibărului și a Prazului, celebrată în Băileștiul natal al lui Amza Pelea. Cu spectacole folclorice și de muzică ușoară, cu degustări de rețete tradiționale care produc hipersalivații, urmând și un concurs de bancuri. Că așa sunt oltenii, cu inima ușoară și cu burta plina. De ținut minte pentru octombrie!
 


Festivalul Internaţional „Elena Teodorini” este un alt reper pentru comunitatea culturală craioveană, un omagiu adus cântăreței și îndrumătoarei tinerelor talente. Festivalul  este un eveniment cultural deosebit de important pentru Craiova, alături de Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” al Filarmonicii „Oltenia” şi Festivalul Internaţional „Shakespeare” al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

O premieră în peisajul literar- artistic din România o constituie Festivalul Internațional de Sound & Slam Poetry, care reunește poeți de naționalități diferite în recitaluri de poezie sonoră și poezie slam, ateliere de improvizație muzicală, workshop-uri pentru studenți și liceeni. Prima ediție a fost organizată în perioada 16- 19 octombrie 2014 și a inclus participanți din Polonia,  Ungaria, Germania, Italia, Danemarca, Belgia,Marea Britanie, Austria și România.

Uite cum am aflat o grămadă de informații despre activitatea culturală dintr-un spațiu despre care nu știam mai nimic, pe care nu îl asociam cu prea multe repere. Și asta la o căutare rapidă, acceptând provocarea lansată de Blogal Initiative și Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova (CCTD, pe scurt sau Tradem, cum îi spun cunoscătorii), de a descoperi varietatea culturală oltenească! 



4 comentarii:

  1. Unii zic ca argesenii ar fi tot olteni. Intrebare: cat de olteanca te simti? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii zic asta de Pitești. Curtea de Argeș nu e așa cunoscută, să poată fi ușor catalogată. Geografia asta!

      Ștergere
  2. Ar trebui sa ajungi la Craiova sa vezi cat de pe bune sunt festivalurile! :D
    @Emil, minunatul de tine, nu mai olteniza oamenii pe unde ii prinzi :))

    RăspundețiȘtergere